Uw eerste kippen kopen

januari 4th, 2013

Waar gaat u ze kopen? Wanneer, en hoe? Dat zijn de eerste drie vragen die je jezelf moet stellen alvorens je de kippen gaat kopen.

Waar vind ik kwaliteit?

Voor intensieve teelt, of het nu om vlees of de eieren gaat, wendt u zich het beste tot de professionele kwekers. Hun adres vindt u in de Gouden Gids. Die professionele kwekers verkopen hun dieren ook op markten en beurzen.
Zuivere rassen, voor productie of als sierkip, vindt u bij liefhebbers die aangesloten zijn bij lokale verenigingen. Dergelijke kwekers hebben vaak slechts twee of maximum drie rassen te koop.
Als u naar een tentoonstelling of wedstrijd gaat, hebt u de keuze uit het hele gamma. In de catalogus van de tentoonstellingen vindt u een adressenlijst van de deelnemers. Het beste kunt u de dieren zelf gaan ophalen bij de fokkers. U kunt dan ook de oudere kippen zien en de fokker zal u graag een woordje uitleg geven over de verzorging van de dieren.

Wat is de beste periode?

Koop hennen vanaf het begin van de lente tot op het moment dat ze gaan leggen. Ze zijn dan vier of vijf maanden oud.
Voor moeilijker te vinden rasdieren moet u zich aanpassen aan de mogelijkheden die zich voordoen. U kunt kuikens kopen van een dag oud, die weliswaar moeilijker op te kweken zijn, of jonge dieren van zes weken oud of zelfs volwassen dieren in de herfst.

Een paar voorzorgsmaatregelen

Welk ras u ook kiest, koop altijd bij een fokker die bekendstaat om de goede kwaliteit van zijn dieren, of het nu om een professionele fokker gaat of een amateur. Neem dieren die GEEN BLOEDVERWANTEN zijn en bekijk de dieren die u kunt kopen grondig: ze moeten goed gebouwd, sterk en verzorgd zijn, en ze mogen niet hoesten. Maak van uw bezoekje aan de fokker gebruik om allerlei vragen te stellen over de leeftijd, huisvesting, vaccinaties en voeding van de dieren die u interesseren en vraag meteen om raad.

Op een tentoonstelling of wedstrijd hebt u alle tijd om de dieren rustig te bestuderen en te vragen naar de prijzen die door de jury werden toegekend. Neem geen gediskwalificeerd dier als u de reden niet kent. Dat staat vermeld op het bordje dat aan zijn kooi hangt.

Leave a Reply