Kippenhok accessoires en benodigdheden

oktober 14th, 2012

Kippenhok accessoires en benodigdheden

In dit artikel beschrijf ik wat er naast een hok nog allemaal moet komen in en rond het kippenhok.

Kippenhok Accessoires

 

De zitstok brengt u het beste aan op ongeveer 1,40 meter, maar dat hangt af van het ras, of het gemakkelijk vliegt of niet. De dikte van de stok varieert naargelang de grootte van uw kippen. Het is het beste als de stok niet rond is, omdat de dieren dan kromme borstbenen kunnen oplopen. De scherpe hoeken van de stok moeten worden afgerond. Als u meerdere stokken aanbrengt, installeer ze dan allemaal op dezelfde hoogte, anders wordt er gevochten om de hoogste stok. De lengte van de stok hangt natuurlijk af van het aantal kippen er rondlopen.

Leg wat nestmateriaal op de grond van het hok, stro bijvoorbeeld, en vooral onder de stokken, waar de meeste mest terechtkomt.

Een legnest maken is helemaal niet zo moeilijk. Eenvoudige houten kisten met wat schoon mestmateriaal zoals stro zijn al voldoende. Zet ze in de donkerste hoek van het hok. Er moeten genoeg legnesten zijn voor alle kippen zodat er geen concurrentie ontstaat: ten minste 1 nest per 3 kippen. Voorzie eventueel ook een plaatsje wat verder van de rest, waar een kip kan broeden. Als u voor het nesten speciale kippen wilt selecteren, installeer dan speciale valnesten.

Zet de eetbak binnen in een hok, beschermd tegen eventueel slecht weer. Dat mag een voedersilo zijn, zodat u minder werk hebt.

De drinkbak zet u beter buiten, want water dat er eventueel uitlekt, kan de grond van het kippenhok nat maken en dat is niet gezond voor de kippen. Er bestaan veel modellen drinkbakken. Die in gegalvaniseerd ijzer zijn vrij duur en als u ze op de grond zet, kunnen er gaten in roesten en worden ze onbruikbaar. Plastic drinkbakken zijn niet handig. Een eenvoudige kom zoals die door veel fokkers wordt gebruikt is in elk geval niet aan te raden: ze zijn niet zo best voor de hygiƫne en er kunnen uitwerpselen in terecht komen!

Leave a Reply