Kippen fokken en het kippenhok, kippenren

januari 4th, 2013

De keuze van het kippenhok bepaalt in grote mate de slaagkansen van uw fokkerij. Een kippenhok moet aan minstens drie eisen voldoen: het moet comfortabel zijn voor de dieren, praktisch voor de fokker en stevig, zodat het een tijdje meegaat.

Het hok

Voor u een hok gaat bouwen of kopen, moet u eerst controleren of u over de nodige vergunningen beschikt, en over een bouwvergunning in het bijzonder.

De grootte van het hok is natuurlijk afhankelijk van het aantal kippen dat u wilt houden. U kunt verschillende compartimenten bouwen als u verschillende rassen wilt kweken, of  om jonge en volwassen dieren apart te houden. Begin met een betonnen vloer: een harde vloer is makkelijker schoon te maken en ratten knagen zich er geen weg doorheen. De muren kunnen gemaakt worden zodat het een stevig en goed geïsoleerd hok wordt. Als je niet weet hoe u dit moet doen kan je in de bouwplannen van Fred zien hoe het moet. De deur moet voldoende groot zijn om een persoon door te laten.

Voor het dak, een belangrijk onderdeel van het kippenhok, kunt u verschillende materialen gebruiken: plaatijzer, dakpannen of platen. Plaatijzer kunt u beter niet gebruiken,  want dat is te warm in de zomer en te koud in de winter. Dakpannen vragen heel wat tijd en behendigheid om ze te leggen, maar het is wel de beste oplossing.

Een raam hoeft niet en is bovendien moeilijk te installeren. Maar licht moet het wel zijn;  u kunt het raam vervangen door bijvoorbeeld een paar doorschijnende pannen op het dak te leggen. Als u geen knutselaar bent of geen tijd hebt om te timmeren, kunt u een kant-en-klaar kippenhok kopen voor schandalig veel geld. De beste plannen vindt u in de bouwplannen van Fred. Die kan u downloaden door rechts op de banner te klikken.

In het vervolg van dit artikel leest u meer over de accessoires die een kippenhok moet hebben, en hoe een buitenren er het beste uit ziet.

Leave a Reply